RECEPTI


Pišem kuharski blog ljubiteljice dobre hrane, ki skoraj tako uživa v kuhanju in peki, kot za obloženo mizo. Zelo rada odkrivam nove recepte, ki jih dobro preučim in se jih šele nato lotim. Navadno se kuhanja lotim v obratni smeri kot večina. To pomeni, da grem najprej do vrta ali zamrzovalnika in nato iz tega ustvarim jed ali le dokupim nekaj sestavin.

Tudi če sem sama sita, z veseljem skuham za domače in potem sprašujem, če je bilo dobro in ali je potrebno kaj izboljšati, ker končna verzija jedi temelji na okusu, ne receptu. V moji shrambi se je zavrtela že večina začimb in marsikatera si je našla stalno mesto v kuhinjski omarici. Še najbolj uživam v načrtovanju jedi za družinska ali prijateljska praznovanja, kamor sicer s previdnostjo rada vključim nov okus. In toliko receptov sveta je za preizkusiti, da mi le redko uspe identično jed narediti večkrat.

naredilaana.com

Zadnji recepti 

  • Kosilo s starši


    Danes sem se odločila, da objavim samo slikice in kratek opis včerajšnjega kosila, ki je predstavljalo še zadnji dogodek za moževih 30. Končno sva našla čas, da vse starše zbereva za isto mizo in tudi za njih skuhava (skuham) kosilce.

  • Vroče hrenovke

    hrenovke v omaki


    So bile eden izmed prigrizkov na mojem rojstnem dnevu. Gre za eno blazno primitivno, vendar efektno jed. Narezane spečene hrenovke v vroči žar omaki z vodko. Recept sem že objavila, tokrat sem ga priredila na malo manj sestavin. Pa prosim ne imeti teh hrenovk za neko manjvredno hrano, ker tele so super duper!

  • Rebrca iz pečice


    Takšna slastna rebrca z lahkoto pripravimo doma, tudi če nimamo pokritega žara v katerem bi meso dimili, le pečico. Okus takšnih rebrc je odličen! Saj ko je nekaj všeč naši celi družini, potem veš, da je zmaga. Torej mora biti všeč vsem šestim ljudem. Uf.

  • Pečena zeljna glava


    Tokrat sem dobila recept na kulinaričnem blogu kruh in vino, malo sem ga priredila, ker imam raje pečeno zelje kot kuhano. Zato sem glavico eno uro pekla v pečici. S pečenim zeljem in mesom tako ali tako ne moreš zgrešiti, tako da škoda pisati, da je bilo slastno!!!

  • Govedina po mongolsko


    Je stalnica kitajskih restavracij. Kako je z njo na Kitajskem ne vem. Pri nas se obnese na način, kot ga opisujem v receptu. Za ta recept potrebujemo govedino, ki je primerna za hitro pripravo: to je pljučna pečenka, ledja ali pa križ – rumpsteak. Sama uporabim lokalno meso ekološko vzgojenega goveda Ekodar.

  • Pita z govedino in pivom


    Ni ravno pita, je le dober goveji golaž, prekrit s plastjo listnatega testa. Kar pomeni, da je prej potrebno skuhati golaž, ga preložiti v pekač in še speči skupaj s testom. Izbiramo lahko med listnatim ali pa maslenim pate brisee, ki se uporablja za pite. Dodamo mu lahko tudi kakšno začimbo ali sir. 

  • Govedina po kubansko – Ropa Vieja


    Kaj pa to, ko se od sedaj dobi ekološko govedino tudi v trgovini v Velenju in sicer v trgovini Domače Dobrote. Ni naključje, da smo malčki v isti stavbi nekoč dobili skoraj vsa naša oblačila in igrače. No, zdaj pa še meso. Trgovina se namreč nahaja v stavbi, kjer je nekoč delovala Zibka, z narisano veliko štorkljo.

  • Švedske mesne kroglice v omaki- Kottbullar



    Kottbullar so švedske mesne kroglice, ki so tam zelo popularne in razširjene, še najbližje k nam pa jih je prinesla njihova Ikea. Med nalaganjem omar in podobnih stvari postaneš res lačen, in ko v Celovcu napišejo da je all you can eat, so le še bolj mamljive. Postrežejo jih polite z omako in z brusničnim džemom. So čisto mini polpetke, malo večje frnikole. Sicer jih prodajajo tudi zamrznjene, jaz sem se jih že nekajkrat lotila doma in so zelooo fine. V nasprotju z navadnimi mesnimi polpetami so te brez kruha, z malo drugačnimi začimbami, a vseeno rahle in puhaste.

  • Ječmenova juha z govedino (flam)


    Čeprav je poletje in nam še najbolj pašejo žar ter solate, je tu in tam super pojesti kakšno tako gosto juho, ki jo lahko jemo tudi tri dni zaporedoma in nam ni potrebno kuhati. Enkrat si naredimo poleg skledo solate z vrta, drugič omleto, tretjič popečen sirček.

    Tale recept je sicer spisan že nekaj časa, vendar me je mamam preganjala kar nekaj časa, da naj ga le že objavim, ker je bila nad juho totalno navdušena. Čeprav smo vsi pričakovali neki ričet, ga moraš kar odmisliti, ker z njim nima kaj dosti skupnega kot ješprenj.

  • Kofta mesne kroglice in pita kruh z žara

    Na tele mesne kroglice oz kofte naletiš prav vsakič, ko odpreš tuj kuharski blog, kuharsko stran ali pa revijo. Medtem ko se mase za balkanske čevapčiče in pleskavice niti ne trudim ustvariti, so se tele kroglice kar posrečile. Kofta se načeloma imenujejo vse te orientalske čufte, ki jih potem spečeš na žaru, popečeš ali pa nato še skuhaš v omaki ipd. Najbolj me je nad njimi navdušil Jamie Oliver, ki jih ima opisane po mojem v vseh njegovih knjigah.

  • Govedina peposo

    Ob temle receptu lahko pozabite na vse, kar ste do sedaj upoštevali pri svojem najljubšem golažu. Nič zapekanja mesa, nič čebule, nič kompliciranja z začimbami, nič dela. Vanja, kako sem ti hvaležna za tale super hiter in enostaven recept iz koncev govedine, ki jih ponavadi zaradi želje po hitri pripravi hrane, pozabimo.

  • Steak s paradižnikovo omako Pizzaiola

    Tokrat sem steak pripravila v kuhinji in ne na žaru, saj je recept predvideval še malo kuhanja mesa v omaki in tudi žara se nisem spomnila prej prižgati, da bi se fino ogrel.

  • Aromatična govedina s kakavom

    Včasih, res včasih se lotim kuhanja tudi v nedeljo. Načeloma sva stalna nedeljska gosta pri tašči in ušpičim le kakšno sladko stvar. Tokrat sem po nekem čudnem naključju v nedeljo kuhala posebej za ponedeljek, saj sem imela nalogo nahraniti celo naše pleme. Z govedino, pečico in polento je to daleč najlažje. Še posebej, ko v nedeljo popoldne po čistem slučaju med sprehodom na taščino kosilo srečaš prijatelja v istem kraju, ki sta tukaj z enakim namenom, kositi pri tašči.

  • Goveje rulade

    Sem nekaj časa tuhtala kaj čem narediti s 3 cm debelim kosom stegna. Ja, lahko bi ga spekla, lahko celega v ekonomu podušila, lahko skuhala. Odločila sem se ga po debelini razrezati v štiri plasti (oziroma v dva velika razprta šniclja), namazati z gorčico, obložiti, zviti, zavezati, speči, dušiti, narediti omako in razrezati ter pojesti.

  • Biftek v omaki iz rdečega vina

    Glavna praznična mesna jed so bili biftki v gostljati omaki iz vina, gorčice in začimb. Biftek je zrezek pljučne pečenke, ki velja za najbolj mehko govedino. Je zelo primeren kos za hitro pripravo saj ne zahteva dolgega dušenja, da postane mehko. In tudi ne suhega zorenja, da bi ga uporabili za steak. Je edini steak, ki se ga lahko skoraj svežega speče ter poje. Suho zorenje je zahtevno izvesti doma in takšno meso je v Sloveniji tudi težko kupiti.