Paradižnikova omaka, topla ali hladna, vžge skoraj zraven vsakega mesa (in kruha), če je dovolj povreta, da sladkorji v paradižniku že kar malo karamelizirajo. Šele nato jim dodamo nazaj kaj tekočine, če želimo redkejšo omako. Za to je fino imeti čim večjo površino ponve v kateri se kuha paradižnik in tudi kuhljamo na kar visoki temperaturi. Paradižnikovo omako vedno naredim z oljčnim oljem in česnom. Čebule niti pod razno tukaj ne potrebujete. In to je ena redkih jedi, za katero česen zlato prepražim, do točke tik preden postane grenak. Sama sem s pripravo paradižnikove omake pričela pred peko steakov, ker se le na ta način omaka dovolj skuha in zgosti, da izgubi okus po surovih kislih paradižnikih, ampak postane fino sladkasta in aromatična.

pizzaiola omaka

Pljučna je od govejega mesa najbolj fina za hitro pripravo. Midva kupiva {celo pljučno pečenko} in jo nato nareževa na poljubno debele steake ter jih po dva in dva zamrzneva. Seveda so zato eni steaki bolj nerodni, eni lepši, vendar jo vedno ponucava od glave do repa. Če se spomnim, jih zvečer dam v hladilnik oddtaljevati za naslednje kosilo, sicer pa zjutraj pred službo na pult.

STEAK Z OMAKO PIZZAIOLA

  • 2 steaka iz govejega fileja (pljučne)
  • sol
  • sveže mlet poper
  • oljčno olje
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 4 stroki česna
  • ščepec origana
  • sol
  • 1 pločevinka kosov paradižnika
  • pest svežih češnjevih paradižnikov
  • ciabatta
  • *1 krogla mozzarele
  • *žlička zrezanih pekočih papričic

Steake ogrejemo na sobno temperaturo.
Na oljčnem olju do zlate barve prepažimo sesekljan česen, nato po želji prepražimo še drobno sesekljane peperončine, češnjeve paradižnike, da se malo zapečejo in dodamo origano. V lonec vsujemo pločevinko nakockanih pelatov, ščepec soli in kuhljamo na visokem ognju 5 minut, da se omaka zgosti in povre.

IMG_5765

Debelo ponev za steake dobro ogrejemo in steak dobro posolimo, popramo in naoljimo. Pečemo jih po tri minute na vsaki strani. Nato jih damo v omako, ki jo malo razredčimo s tekočino, če je vmes preveč povrela in že dobila pravi okus paradižnikove omake.

IMG_5810

Kuhljamo 4 minute, tačas na ponvi, kjer smo pekli steake popečemo še ciabatto. Ciabatto postavimo na krožnik, nanjo narezan steak, preko raztrgano mocarelo in prelijemo z vročo omako. S soljenjem omake moramo biti previdni, saj so obvezno slani tudi steaki in še tekočina povre, tako da se okusi koncentrirajo. Vendar naj nikakor ne bo premalo soljena, saj bo dosti neokusna.