V kakšnem času po oddaji naročila lahko pričakujem dostavo eko mesa in mesnin?

Vsa naročila, oddana do torka do 12.00 ure so praviloma dostavljena v četrtek ali najkasneje isti teden  v petek dopoldne. To velja za večino regij v Sloveniji, razen za primorsko, prekmurje, dolenjsko ,  goriško in  gorenjsko, kjer so dostave manj pogoste in je potrebno za dostavo počakati do 14 dni. Priporočamo, da nas naročniki iz teh regij po odddaji naročila pokličejo.

Kako lahko plačam?

Na osnovi izstavljenega računa plačate takoj po prevzemu z gotovino.

Kako bom vedel kdaj pripeljete meso?

Pred dostavo vas bomo telefonsko poklicali in vami uskladili podrobnosti glede okvirnega časa in kraja dostave. Zato nujno potrebujemo vaš telefonski kontakt.

Dopoldne sem v službi. Lahko dostavite meso tudi na drug naslov (sosed, mama, prijatelj)?

Lahko, seveda.

Kako je pakirano eko meso ?

Meso je praviloma pakirano po cca 1 kg. Izjema je pljučni file, ki ga je možno dobiti tudi 0,5 kg. Vse meso je vakumirano, opremljeno z  deklaracijo, ustreznimi ekološkimi oznakami in sledljivo vse do eko rejca.

Kako zagotavljate svežino dostavljenega mesa?

Vse eko meso je v obratu prevzeto ustrezno ohlajeno na  0-4°C, nato pa na isti temperaturi, v neprekinjeni hladni verigi prepeljano do naročnika.

Kako naj hranim eko meso?

Če zagotavljate tudi v svojem hladilniku konstantno temperaturo 0-4 °C, ga lahko hranite v vakuumu do izteka roka trajanja, ki je naveden na etiketi. Meso v kosu, ki je v zaprtem vakuumu, ima namreč rok trajanja skoraj 30 dni. To pa ne velja za vakumirano narezano meso  (zrezki, mleto, kocke), ki ima rok le 7-10 dni. Tega moramo porabiti ali zamrzniti. Prav tako imajo krajši rok trajanja rebra s kostmi , T-boni. Najbolj občutljive so kosti za juho, ki jim moramo ali takoj porabiti ali zamrzniti.

Pravijo, da je uležano goveje meso boljše od popolnoma svežega. Ali je to res? 

Če se vam ne mudi zelo, svetujemo, da goveje   (junčje)  meso  pred pripravo pustite „uležati“ ali  zoriti. Ne priporočamo uporabe neposredno  po zakolu, saj še ni doseglo optimalne zrelosti.  Vsaj  teden dni  naj odleži, če pa je le mogoče, pa še dlje. Ta proces imenujemo zorenje in je posebno priporočljiv pri rdečih vrstah mesa. Meso z zorenjem zelo pridobi na mehkobi, okusu in sočnosti. Zorimo le sveže (ne zamrznjeno in odtajano) meso.

Kako lahko sam zorim meso?

Zorimo lahko le cel kos mesa , neprodušno zaprt v vakuumu in sicer:  1 teden (4-5 °C), 2-3 tedne (3-4°C) ali tudi  dlje pri temperaturi 0-1 °C . Če se nam mudi in želimo proces mehčanja  pospešiti, meso položimo ali v olje ali v marinado  v hladilnik za vsaj  24 ur ali več dni . Zelo težko pa bi doma sami  zorili meso po postopku suhega zorenja.

Ali lahko goveje meso tudi pečem?

Čeprav Slovenci govedine še vedno veliko skuhamo oz. dušimo, je zelo primerna tudi za pečenje.  V spletni  trgovini Ekodar vam   že lahko naročite    najbolj priljubljena kosa eko junečjega mesa  za steake: zorjeno eko pljučno pečenko in eko hrbet (rostbeef). Kot pečenko pa lahko spečete tudi stegno, pleče, flam, rebra, … Je pa pečenje nekoliko daljše kot pri drugih vrstah mesa, saj se najbolj obnese daljše pečenje pri nižjih temperaturah. Tudi mleto meso, ustrezno oblikovano v burgerje, je možno odlično pripraviti.

Ali je eko hrenovka resnično samo iz govejega mesa?

Da. V večini hrenovk je svinjsko meso oz. slanina. V eko goveji hrenovki je le eko goveje meso , namesto svinjske maščobe pa je dodano eko sončnično olje. Eko hrenovka je tudi brez glutena, brez konzervansov, zato je zelo  primerna tudi za  prehransko občutljivejše ljudi (otroci, starejši, bolniki).

Kako dolg rok trajanja ima eko hrenovka ? Jo lahko tudi zamrznem?

Eko hrenovka v spletni prodaji ima rok trajanja 7 dni, saj je brez slehernih konzervansov. Ker lahko naročite le 1 kg ali več, priporočamo, da jih del  porabite , preostanek pa pakirate v več  porcije po vaših potrebah in jih zamrznete. Zamrznjeno  date  kuhat v hladno vodo, jo postopno grejete in jo nato rahlo vrejete  3-5 minut.