In slučajno pokličeš še tretji par prijateljev, ki je tudi po naključju nekje blizu. Še največji slučaj je ta, da zjutraj iz ostankov karamelnega namaza in praženih mandljev naredim mandljevih snickersov za eno vas in kakšno naključje, da je v hladilniku ravno penina in težko pričakovani liker Creme de Cassis. Lepo popoldne s prijatelji, ni kaj. In še lepše, ko se s štirimi Kir Royali v glavi spravim rezati 4 kg govedine in se mi kuhanje v nedeljo zvečer nič kaj več ne zdi čudno.

aromaticna_po peki

Nekaj imam govejih kock, nekaj bočnika. Hvalabogu, da za golaž kocka ni ravno kocka ampak nekakšen kos nepravilnih oblik. Zame je važno le to, da je dovolj zajeten. Prsti hvalabogu ostanejo celi. Za malo nov okus spipam par korenov težko pričakovanega pastinaka, ki se tako zagonetno zavrta v zemljo kot še noben koren do sedaj. Nekaj pastinakov pristane v kakšni juhi, nekaj v želodčku prijateljičinega dojenčeka, nekaj jih bo ostalo zakopanih do zime. Če katere od sestavin nimate, nič hudega. Enostavno jo izpustite ali nadmestite. Rabite nekaj mesa, zelenjave, vina in začimb pa je.

Tudi po Kir Royal-ih ne pozabim na:{deglaziranje deglaziranje in deglaziranje} dobrih stvari na dnu ponve. In toooliko lažje je peči in nato še kuhati v isti posodi, ampak mi je zmanjkalo prostora v posodi. Ter, če napišem po resnici, morala sem že uporabiti moj novi prelepi Jamie Oliver keramični pekač v mint barvi.

Moja govedina je vedno ekološka govedina Ekodar.

Za takšno jed uporabite
bočnik,
pleče,
podplečje,
poceni rebra, flam,
vrat
že pripravljene goveje kocke.

AROMATIČNA GOVEDINA S KAKAVOM

Za eno pleme:
4 kg govedine za dolgo cmrajenje: bočnik, pleče, podplečje, poceni rebra, flam, vrat že pripravljene goveje kocke
2 veliki žlici kakava v prahu
1 žlica sušenega česna v zrncih
1 žlica sušenega origana
1 žlica rdeče mlete paprike v poljubni kombinaciji s kajenskim poprom
1 žlička mletega kumina
1/2 žličke cimeta
1/2 žličke mletega popra
1 žlica ostre moke
2 vejici timijana in šetraja
5 žlic oljčnega olja
2 srednji čebuli
5 strokov česna
2 skodelici zrezanega pastinaka, korenja, rumenega korenja
0,5 litra rdečega vina (merlot, teran, modra frankinja, metliška črnina, chianti)
2 bio goveji jušni kocki
1 žlica gorčice ali dijonske gorčice
3 žlice paradižnikove mezge
*po želji par brizgov Worcestershire-ske omake

Paprika je samo zaradi lepšega. Po okusu mi nekako ni pasala notri.

 

Kocke govedine ogrej na sobno temperaturo in zmešaj z mešanico začimb ter moke. Popeci na olju v večih rundah, da se meso peče in ne spusti vode. Sproti prelagaj v pekač. Če se začimbe na dnu ponve preveč zapečejo, jih zalij z malo vode ali vina in vlij na meso, ki čaka v pekaču. Nato spet dodaj malo olja in speci ostale runde. Na koncu predzadnjič deglaziraj lonec in na malo olja spraži čebulo, dodaj česen, da zadiši ter narezano korenasto zelenjavo. Zalij z vinom in juho, mezgo ter gorčico in prelij preko mesa. Zapri z alufolijo in peci dve uri in pol do tri ure. Nato odkrij in zreduciraj omako z vretjem v pečici ali na štedilniku, kar je dosti hitreje.