Glavna praznična mesna jed so bili biftki v gostljati omaki iz vina, gorčice in začimb. Biftek je zrezek pljučne pečenke, ki velja za najbolj mehko govedino. Je zelo primeren kos za hitro pripravo saj ne zahteva dolgega dušenja, da postane mehko. In tudi ne suhega zorenja, da bi ga uporabili za steak. Je edini steak, ki se ga lahko skoraj svežega speče ter poje. Suho zorenje je zahtevno izvesti doma in takšno meso je v Sloveniji tudi težko kupiti. 

Izbrala sem lokalno ekološke goveje meso Ekodar. Po dolgem času sem biftke pripravljala na štedilniku, saj jih ponavadi na žaru. Vendar se da zadovoljivo rjavo skorjico in okus doseči tudi na štedilniku, saj vsako rjavo dobro stvar, ki se zapeče na dno posode raztopimo s tekočino in nato nastane slastna omakica. Jaja, ta rjava karamelizirana masa na dnu je zelo koristna! Če delamo za več oseb, meso pečemo v večih rundah, saj mu moramo dati dovolj prostora, da se peče. Sicer se prične dušiti in spuščati vodo, takrat postane trdo in tega nočemo. Z vsako rundo posodo malo podlijemo z juhico, postrgamo dobre rjave stvari z dna in shranimo. To dodamo potem v omako.

Kako pečene želimo, se odločimo sami. Prepečene stopnje ne priporočam, saj meso postane bolj žilavo in zame osebno z manj okusa. Če ne gre drugače, jih pa kuhajte v omaki par minut dlje.
Omaka se bo zgostila s kuhanjem in ne z dodajanjem moke! Če ste jo navajeni dodati, raje rahlo pomokajte zrezke pred pečenjem in bo to zgostilo omako.

Zrezke s takšno omako z lahkoto pripravimo tudi iz drugih delov hrbta in stegna, le dušiti jih moramo kakšno uro ali v ekonom loncu. Narežemo tanjše zrezke ali kupimo že narezane zrezke ekološke govedine.

Za prilogo sem spekla odličen zapečem krompir “Pommes Anna”, ki se odlično poda k omakci in mesu.

Goveji biftki v omaki

BIFTKI V OMAKI
Za 6 oseb:
1 kos pljučne pečenke ali 6 govejih biftkov
oljčno olje
sol
poper
4 šalotke
4 stroki česna
lovorjev list
1,5 dl rdečega vina (kabernet)
1 dl goveje juhe
1 žlica dijonske gorčice
1 žlica paradižnikova mezge

1 uro pred pripravo iz hladilnika vzamemo kos pljučne pečenke in ga narežemo na zrezke želene debeline. Zrezke poravnamo, posolimo, popramo in premažemo z oljem. Polagamo jih v vročo ponev, da se pečejo in ne dušijo. Pustimo jim dovolj prostora in nikakor se naj ne dotikajo med sabo. Pečemo jih v večih rundah, vmes jih puščamo na toplem. Po vsaki rundi ponev zalijemo z malo juhe in postrgamo z dna rjavo maso, ki bi se lahko zažgala. Pečemo jih cca 3-5 minut na vsaki strani Ko prestavimo iz posode še zadnji zrezek, dodamo malo olja in na zmernem ognju rahlo prepražimo šalotko.

Nato dodamo česen in lovor ter mešamo še par sekund, da sestavine zadišijo. Z vinom in juho zalijemo sestavine v loncu. Dodamo še gorčico in mezgo ter kuhamo 10 minut, da omaka povre in se zgosti. Na koncu dodamo zrezke v omako in kuhamo 2-3 minute.