Čeprav je poletje in nam še najbolj pašejo žar ter solate, je tu in tam super pojesti kakšno tako gosto juho, ki jo lahko jemo tudi tri dni zaporedoma in nam ni potrebno kuhati. Enkrat si naredimo poleg skledo solate z vrta, drugič omleto, tretjič popečen sirček.
Tale recept je sicer spisan že nekaj časa, vendar me je mamam preganjala kar nekaj časa, da naj ga le že objavim, ker je bila nad juho totalno navdušena. Čeprav smo vsi pričakovali neki ričet, ga moraš kar odmisliti, ker z njim nima kaj dosti skupnega kot ješprenj.

Ječmen ali ješprenj? Vsak ješprenj je ječmen, ni pa vsak ječmen ješprenj, saj je ješprenj oluščen ječmen :D Ker mi je ječmen lepša beseda, sem uporabila takšno ime. V nasprotju z ričetom, v tem receptu nastopa govedina, ki ni videla nič dima. Juha je tudi bolj redka. Čeprav to žito kar pije in pije vsakič moraš dodati še kaj vode in soli ali juhe. Sicer pa imaš en dan juho, drugi dan gostljato jed. Odloči se sam.

Od mesa sem izbrala {ekološki goveji flam}, ki je meni zelo ljubo meso. Že ko ga pražiš oddaja takšne vonjave, da poleg popra in soli ne potrebuje skoraj ničesar. Z lahkoto za takšno juho uporabite katerokoli goveje meso, ki bi ga sicer dolgo kuhali. Lahko je to še bočnik, pleče, kosi repa. Vse te dele boste kuhali cca 2 uri, jaz pa sem si skrajšala kuhanje na eno uro z loncem na pritisk. Če uporabim ta lonec, dodam večino začimb na koncu kuhanja in še malo kuham, saj se mi zdi da sicer izginejo v zrak. Tudi bio govejo kocko dodam na koncu ali sol. Lovorjev list se seveda ves čas kuhlja zraven.

Primerni konci mesa ekološko vzrejenega goveda Ekodar, za poceni in fine jedi:
Goveje kocke
Flam, rebra
Bočnik brez kosti
Pleče brez kosti
Podplečje brez kosti
Vrat brez kosti

JEČMENOVA JUHA Z GOVEDINO

Za 6 oseb:
300 g govedine za enolončnice
sol
poper
tri žlice olja
5 korenčkov
3 stebla zelene
2 čebuli
4 stroki česna
2 lovorjeva lista
pol žličke origana
ščepec majarona
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 bio goveja kocka
1,5 litra vode
1 skodelica ješprenja

Meso ogrejte na sobno temperaturo in razrežite na kocke. Ogrejte lonec in dobro zapecite nasoljeno, poprano in naoljeno meso. Pecite ga kar na visoki temperaturi, da fino porjavi, saj bo ta rjava, karamelizirana še-ne-zažganina dala najboljši okus vsaki omaki ali juhi. Ni nobene paniek, če se prijema, saj bomo s kuhalnico fino postrgali, ko bomo dodali tekočino. Ko meso porjavi, dodamo drobne kocke sesekljane zelenjave in česen. Naj zadiši, nato dodamo začimbe, mezgo, kocko ter tekočino. Dodamo še skodelico ješprena. Kuhamo 2 uri, s tem da vmes pokukamo, če se nam kaj prijemlje, tu in tam premešamo ali pa dodamo tekočino. Na koncu jed posujemo s svežim peteršiljem, ki se nikoli ne kuha v jedeh, ampak se ga doda svežega čisto pri kraju kuhanja ali ko je jed že servirana. Po želji uravnavamo konsistenco z dolivanjem tekočine in dodajanjem soli.

IMG_3463

V ekonom loncu je jed gotova v uri in 15 minutah. 15 minut potrebujemo do točke, ko jed zalijemo in zapremo. Na močnem ognju kuhamo, dokler se pokrov sam ne zapre. Nato damo na minimum in kuhamo 1 uro. Pustimo, da se na koncu sam odpre in čaka nas presenečenje :D Jed poizkusimo in ji dodamo začimbe, če se nam zdi, da kaj manjka.