Tokrat sem dobila recept na kulinaričnem blogu kruh in vino, malo sem ga priredila, ker imam raje pečeno zelje kot kuhano. Zato sem glavico eno uro pekla v pečici. S pečenim zeljem in mesom tako ali tako ne moreš zgrešiti, tako da škoda pisati, da je bilo slastno!!!

Naslednjič dodam še slaninico, če bom imela le goveje mleto meso.

PEČENA ZELJNA GLAVA
1 srednja zeljna glava
1 čebula
400g mlete ekološke govedine Ekodar
3 stroki česna
1 žlička pimentona (dimljena paprika) ali mlete sladke paprike
2 pesti ribanega sira
1 jajce
sol
poper
1 dl juhe

* po želji: ena žlička Worcestershire omake ali žlica sojine

Polnjena zeljna glava

Zeljno glavo očistimo zunanjih treh listov in jo obrnemo. Odstranimo stržen in z žlico za sladoled postrgamo sredico, tako da ostanejo še tri do štiri plasti listov. Prihranimo dva velika lepa zunanja lista.
polnjena-zeljna-glava2
Na kockicah čebule in sesekljanem česnu prepražimo ekološko mleto meso. Dodamo mleto papriko, sol in poper ali sojino omako namesto soli.

Meso prestavimo v drugo posodo in v ponvi prepražimo še za dve pesti koščkov zelja, oziroma kolikor jih potrebujemo za napolniti glavo, samo naj bo še vedno veliko mesa! Dodamo k mesu in oboje ohladimo do toplega, da ni več vroče. Tedaj dodamo jajce, premešamo in še riban sir.
polnjena-zeljna-glava3
Nadevamo glavo in jo zapremo s prihranjenima lepima listoma. Obrnemo v namaščen pekač, ki ima pokrov, položimo notri polnjeno zelje in ga premažemo z oljem. V posodo dodamo 1 dl juhe ali vodo z malo sojine omake. Toliko, da je tekočina slana.

Pokrito pečemo 1h na 200 stopinj celzija, nato odpremo, prelijemo s tekočino z dna in 15 minut pečemo še pod zgornjim žarom. Glave na koncu ne polivamo več, naj se zapeče.