Ni ravno pita, je le dober goveji golaž, prekrit s plastjo listnatega testa. Kar pomeni, da je prej potrebno skuhati golaž, ga preložiti v pekač in še speči skupaj s testom. Izbiramo lahko med listnatim ali pa maslenim pate brisee, ki se uporablja za pite. Dodamo mu lahko tudi kakšno začimbo ali sir. 

To pito sem delala na božični dan. Dolgo sem iskala kaj bi pripravila, vedela sem le, da bo govedina. Odločala sem se med rostbifom, če bi prišla do lepega hrbta in govejim plečem. Vendar težko priti do vseh željenih stvari ravno na božični večer, ker se seveda prej nisem spravila po nakupih. Tako je zmagalo pleče ekološko vzrejene govedine. Za 10 ljudi sta zadostovali dve kili in pol s tem da sem trše vezivo odrezala. Recept sem potegnila iz vsaj štirih različnih za podobne jedi. Zdi se mi, da je jed ratala u nulo, kar so potrdili tudi za mizo.

PITA Z GOVEDINO IN PIVOM

Za deset ljudi:
2,5kg ekološkega govejega plečeta
sol
poper
oljčno olje
2 čebuli
2 žlici masla
1 glavica česna
2 lovorjeva lista
1 žlička timijana
100g pancete
1l piva Guinness
2 bio kocki za govejo juho
1 velika žlica gorčice, najbolje s celimi semeni
3 žlice paradižnikove paste
2 žlici moke
2 žlici masla
5 žlic Worcestershire omake

500g šampinjonov
200g sira edamec, gauda, cheddar
1 zavitek ali ena kocka listnatega testa

Govedino obreži kit in nareži na velike kocke. Naj se ogrejejo na sobno temperaturo. Nato meso dobro posoli, popraj in prelij z oljem ter rahlo premešaj z rokami, da se kocke naoljijo. Posodo, ki se jo da ogreti na visoko temperaturo in takšno temperaturo tudi drži, segrej in speci meso v večih rundah. Jaz sem pekla po pol kg naenkrat. Naj se meso do rjavega zapeče, nato ga poberi iz posode, prelij dno posode z malo vode ali piva, da pobereš ostanke z dna ter prelij meso, ki je že pečeno in čaka v zaprti posodi. Sedaj tako nadaljuj z vsako rundo mesa. Posoda naj bo fino vroča, da meso ne začne spušati vode in se dušiti. Dobiti želimo rjavo skorjico, ki bo potem lepa rjava osnova za omako.

govedina 3

Pečico ogrej na 180 stopinj. Po zadnji rundi mesa, v posodi ogrej palčke pancete, 2 žlici masla in nakockano čebulo. Naj se praži 10 minut. Nato dodaj sesekljan česen, lovor in timijan ter praži dokler ne zadiši. Cca 0,5-1 minuto. Zalij s pivom, paradižnikovo mezgo, gorčico in govejo kocko. Naj zavre na močnem ognju, nato pokrito s pokrovko prestavi v pečico za 2,5 ure. Kuhaš lahko tudi na štedilniku, vendar je potrebno vmes mešati. Po peki prestavi golaž na štedilnik, pripravi prežganje iz dveh žlic moke in dveh žlic maščobe. Naj moka ne potemni preveč. V parih minutah bo gotovo. Nato prežganje med mešanjem vlij na golaž, odstrani pokrovko in ga pokuhavaj še pol ure, da izpari odvečna voda in se zgosti. Na koncu po okusu dodaj še Worcestershire omako. Glede na recePte na katere sem se opirala, sem morala dodati kar nekaj sladkobno – kisle omake, da je bilo vredu za moj okus. Najbrž zato, ker nisem uporabila konzerve pelatov, ki bi dali kislino, ampak paradižnikovo pasto. Če boste delali s pelati, dodajte manj piva, sicer bo ulala (preveč) tekočine.

IMG_6742

Pečici prižgi ventilator ali jo dogrej na 200 stopinj.
Šampinjone nareži na 4 dele in in jih popeci na oljčnem olju. Naj se malo popečejo, ne le podušijo.
Sir naribaj.
Testo razvaljaj malo večje kot je pekač.

V keramični pekač preložimo mesne kocke in nekaj omake. Naj meso ne plava v omaki. Po mesu razporedimo pečene šampinjone in nardiban sir. Nato plahto testa položimo preko nadeva in s nožem drsamo po robu pekača, da odstranimo višek testa. Na vrhu izrežemo luknjice in pečemo 15 minut oziroma dokler testo ni pečeno, saj je meso takrat že gotovo.