Takšna slastna rebrca z lahkoto pripravimo doma, tudi če nimamo pokritega žara v katerem bi meso dimili, le pečico. Okus takšnih rebrc je odličen! Saj ko je nekaj všeč naši celi družini, potem veš, da je zmaga. Torej mora biti všeč vsem šestim ljudem. Uf.

Za rebrca v pečici izberemo mesnata in kratka goveja rebra. Naslednji možen recept iz govejih rebrc bi bil enolončnica iz manjših koščkov, vendar so bile lušte po BBQ okusu večje.
Fino je, da rebrca pečete (to je v bistvu kuhanje v lastnem soku, ker naredimo iz alufolije tesno prilegajočo obleko) čimdlje na nizki temperaturi, da odstopajo od kosti. Nato se rebrca razrežejo na manjše kose, premažejo z marinado in zapečejo z obeh strani na žar nastavitvi pečice. Rebrca se po dolgem pečenju v ustih kar stopijo in ne moreš jih nehati jesti.

Slike so od dveh kosil. Obakrat je bila enaka marinada, ker je zmaga! Ena rebrca so bila bolj mesnata, ena pa brez kosti in bolj mastna.

MARINIRANA REBRCA IZ PEČICE
Za 6 oseb
2 kg rebrc ekološko vzgojenega goveda Ekodar
Suha marianda – Rub:
1 žlica fino mletega rjavega sladkorja
1 žlica dimljene paprike v prahu – pimenton
1 žlička suhega česna
1 žlička suhe čebule
1 žlička soli

Kupljena barbecue žar omaka
ali
Domača žar omaka – BBQ sauce:
1 skodelica kečapa
2 žlici jabolčnega kisa
1 žlica medu ali 1 žlica najtemnejšega sladkorja
1 žlička suhega česna
1 žlička suhe čebule
1 žlička soli
1 žlica Worcestershire omake

po želji še:
1 žlička Tabasca
1 žlička tekočega dima Colgin ali 1 žlička dimljenega tabasca
1 žlička dimljene paprike pimenton

Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
Rebra temeljito natremo s suho marinado (lahko pustimo čez noč) in jih položimo na dvojno alu folijo. Nato jih pokrijemo še z dvema plastema folije in paketek natančno zatesnimo. Najbolje tako, da spodnji rob zavihamo preko zgornjega in rob zvijemo navzgor. Namesto alu folije lahko uporabimo pekač s pokrovom.

 

Pečemo 3-4 ure (za svinjska rebra bosta dovolj dve uri). Nato odpremo paketek in rebra vzamemo ven. Pečico prižgemo na najvišjo jakost in vključimo žar. Rebra na pekaču razrežemo in pečemo 5 minut, da se po vrhu zapečejo.
Vse sestavine za omako zmešamo in pustimo stati vsaj pol ure, da se okusi prepojijo ali jo zavremo.

Rebrca premažemo z žar omako, pečemo 5 minut oziroma dokler omaka ne karamelizira, nato rebra obrnemo in premažemo še po drugi strani ter zapečemo. Rebrca so odlično sladkasto – žar okusa.