Osso buco oz. goveji bočnik spada med kose mesa, ki se ne znajdejo prav pogosto na našem jedilniku. Nekateri bi ga označili kot črno ovco, drugi pa za »Rolls-Royce« pri izbiri teletine ali govedine. Zakaj takšna razdvojenost? Poizkusite in preverite zase, mi ga enostavno obožujemo!

Telečji osso buco (Mala Kuhna)

Sestavine:

  • 4 kosi telečje krače oz. bočnika Ekodar (narezani za osso buco)
  • Sol
  • 200g čebule
  • 100g korenčka
  • 100g zelene
  • 2dl rdečega vina
  • 2dl pelatov
  • 2dl jušne osnove
  • 1 kocka temne čokolade
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 75g masla
  • 2 srednje veliki kolerabi

Koraki:

  1. Bočnike pogumno posoli ter popeči do zlato rjave barve na maslu ali olju.
  2. Popečene bočnike preloži iz ponve v pekač.
  3. Na ponvi, kjer so se pekli bočniki, popeči na grobo sesekljano čebulo, zeleno in korenček.
  4. Dodaj strok sesekljanega česna, da zadiši ter zalij z deci ali dva rdečega vina.
  5. Kuhaj nadaljnih 5 minut, da se vino zreducira do polovice.
  6. Zelenjavo preloži v pekač z bočniki.
  7. V pekač dodaj 2dl kvalitetnih pelatov ter 2dl jušne osnove, da je meso popolnoma prekrito. Po potrebi dodaj nekoliko več jušne osnove ali vode.
  8. Pekač postavi v pečico  segreto na 145 stopinj za približno 3 ure.
  9. Bočnike odstrani iz pekača, zelenjavo pa s cedilom loči od omake.
  10. Omako pokuhaj, da se nekoliko zgosti, tej pa dodaj po okusu nekaj črne čokolade ter balzamičnega kisa. Na koncu v omako vmešaj tudi nekaj masla.
  11. Bočnike pogrej v čokoladni omaki ter serviraj s pirejem iz kolerabe.

Telečji osso buco v čokoladni omaki (Mala Kuhna)

Podroben recept z videoposnetkom priprave si oglej na malakuhna.si